De gezondheidszorg in Nederland is goed geregeld en toegankelijk voor iedereen. Iedereen is verplicht een zorgverzekering te hebben, en de meeste zorg begint bij de huisarts. Daarnaast zijn er verschillende instanties die zorg bieden, zoals ziekenhuizen, apotheken, drogisten en zorgorganisaties voor jeugd en ouderen.
Huisarts
De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten. Je moet je inschrijven bij een huisarts in je woonplaats. De huisarts:
Stelt diagnoses en behandelt lichte klachten.
Schrijft medicijnen voor (op te halen bij de apotheek).
Verwijst je door naar een specialist in het ziekenhuis als dat nodig is.
Ziekenhuis
Voor gespecialiseerde zorg ga je naar een ziekenhuis. Je hebt meestal een verwijzing van de huisarts nodig, behalve bij spoedeisende hulp.
Apotheek
De apotheek levert medicijnen op recept van de huisarts of specialist. Sommige medicijnen worden vergoed door de zorgverzekering, andere moet je (deels) zelf betalen.
Drogist
Bij de drogist kun je zonder recept vrij verkrijgbare medicijnen kopen, zoals:
Drogisten zoals Kruidvat, Etos en DA zijn overal in Nederland te vinden.
Verplichte zorgverzekering
Iedereen in Nederland moet een basiszorgverzekering afsluiten. Deze dekt onder andere:
Eigen risico
Voor sommige zorgkosten betaal je eerst een vast bedrag per jaar zelf, het eigen risico (in 2024: €385). Dit geldt bijvoorbeeld voor ziekenhuisbezoeken en medicijnen, maar niet voor de huisarts.
Aanvullende verzekering
Voor extra zorg, zoals tandarts, fysiotherapie of alternatieve geneeskunde, kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
Jeugdzorg
Jeugdzorg helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar bij opvoedproblemen, psychische klachten en ontwikkelingsstoornissen. Dit wordt geregeld door de gemeente en kan bestaan uit:
Opvoedondersteuning voor ouders.
Psychologische zorg voor kinderen.
Pleegzorg of jeugdbescherming in ernstige gevallen.
Ouderenzorg
Voor ouderen die zorg nodig hebben, zijn er verschillende mogelijkheden:
Thuiszorg: Hulp bij persoonlijke verzorging en medische zorg thuis.
Lichte thuiszorg (zoals hulp bij wassen en aankleden) wordt aangevraagd bij de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Verpleging en intensieve zorg thuis wordt geregeld via de zorgverzekering of via de Wet langdurige zorg (Wlz). De aanvraag verloopt via het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).
Wanneer thuiszorg niet meer voldoende zorg kan bieden, kunnen ouderen ondergebracht worden in een verpleeghuis.
Verpleeghuizen: Voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben.
Dagbesteding: Activiteiten en ondersteuning voor ouderen, bijvoorbeeld bij dementie.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.